Какво не знаем за виното – 7 любопитни факти

Напитката на боговете, както още е известен невероятният гроздов сок, наречен вино. Подходящ вкус за всякакъв вид поводи и настроение, носещ наслада и удоволствие за сетивата. Тази напитка съществува от толкова хилядолетия, че се е превърнала в една изискана традиция за различни народи и култури по цял свят. Съществуват хиляди вариации на божественото питие – по цвят, вкус, произход,… Какво обаче не знаем за виното? Нека разгледаме заедно 7 любопитни факти, с които да впечатлите приятелите си на следващото събиране на по чашка.

 

1. Пиенето на вино допринася за подобряване на сексуалния живот Това може би е един от най-страхотните плюсове. Италианско проучване сочи, че жените, които пият по 2 чаши вино дневно, изпитват много по-голямо удоволствие от секса. Много добра причина, за да оправдаем няколкото изпити чашки вино, нали?

2. Китайците са най-големите консуматори на вино  През 2013 в Китай са консумирани 155 милиона 9-литрови буренца с вино. За сравнение французите са консумирали с около 5 милиона по-малко, около 150. Голямата консумация на червено вино в Китай може би се дължи на символиката на червения цвят, който те смятат за щастлив. А италианците, макар че са най-големият производител на вино, се нареждат под номер 4, като консуматори.

3. Не всяко вино помага за доброто ни здравословно състояние Червеното вино e всеизвестно с антиоксидантните си свойства, които защитават сърцето. Бялото вино съдържа тези полезни вещества в пъти по-малко. Колкото и полезно да е обаче виното, не преминавайте границата от 1-2 чаши дневно.

4. Името на виното обикновено идва от географския произход на гроздовите зърна Повечето европейски вина са наименувани на специфичните географски райони, от които произхождат. Един много известен пример е Bordeaux, от името на района Bordeaux във Франция.

5. По цвета, можете да познаете географския произход на напитката на боговете Едно от нещата, които можете да познаете, когато погледнете цвета на виното е регионът, в който са узрели гроздовите зърна (климата, влажността и др.) Тъмните гроздови сокове, с тъмни отенъци, говорят за по-хладен климат, докато по-светлите оттенъци са индикатор за топъл и сравнително сух такъв.

6. Жените се напиват по-бързо от вино Един доста интересен и по мои наблюдения, верен факт! Жените се напиват по-лесно от вино, поради съотношението на водата и мазните в тялото си. По принцип женското тяло съдържа повече мазнини от мъжкото и задържа повече вода, съответно попива и повече погълнатият алкохол.

7. Виното не ни прави дебели! Прекрасен факт, за да оправдаем поредната чашка вино на вечеря! Докато бирата се слави с образуването на бирено коремче, с напитката на боговете, такава опасност няма. Разбира се това няма да важи, ако прекалявате с дневната доза винце за обяд или вечеря. Консумирайте с мярка!

1 Коментари

Станислав Крачунски

14 октомври, 2015

Много полезна информация.

http://slvdesign.com

Напиши коментар

Задължителните полета са маркирани с *

За нас

Водени от идеята да покажат България такава, каквато е - извън комерсиалността. Древна земя, люлка на цивилизацията!

Абонирай се за новини

Следвайте ни

За повече информация може да се свържете с нас и чрез социалните мрежи. Ще правим всичко възможно да ви държим в течение на всичко случващо се с и около нас!