Тероарите на Северозапада

„Усещане за място” и хубаво вино в Северозапазена България – дестинации за ценители

Що е то „тероар” и има ли почва у нас?


Шато Бургозоне | Магурата | Изба Боровица | Изба Две Тополи

Специалистите, които са посветили себе си на изкуството да разпознават и оценяват доброто вино, могат да говорят с часове за този френски термин, когато описват специфичните характеристики, които географският регион предава върху виното. Някои източници предлагат и един по-свободен превод – „усещане за място”, а познавачите допълват, че „тероар” е комбинацията от всичко,”което определя характера на едно вино – местоположение, климат, почва, изложение (на хълм, в равнина), води и дори такива неща като характер и манталитет на хората, които живеят в района, културни особености, начин на обработване на земята и производство на виното и др.”

Производителите на качествени вина, които няма как да не са най-заклетите местни патриоти, твърдят че местният „тероар” дава най-доброто вино. Но ако се доверим на свободния превод за „усещане за място”, гарнирано с плътен аромат на древни легенди, щипка мистика и нюанс на загадъчност – разбира се, че „мястото” е в Северозапазена България. Тук производството на най-добро вино е отколешна традиция, която днес професионалистите възстановяват успешно и предлагат на туристите едни от най-добрите дестинации за винен туризъм. Почвите, благоприятният климат и майсторлъка на винарите в Северозапада са няколко от уникалните предпоставки за отглеждането на истинско хубаво грозде и производството на качествено вино за ценители. Според специалистите в Северозападна България има още много неизследвани микрорайони, които обещават в бъдеще да станат „тероар” на нови вълшебни серии българско вино.

Шато Бургозоне

Лозарският масив на „Шато Бургозоне“, на площ от 100 хектара, е разположен върху уникален за отглеждане на лозя тероар по стръмния склон на южния бряг на река Дунав до град Оряхово в България. Той се извисява от 130 до 180 м. над морското равнище и географските му координати са 24° източна дължина и 43,43° северна ширина. Избата е тип шато, т.е. тя е разположена на територията на самите лозя. Това от гледна точка на винопроизводството е безспорно преимущество, тъй като своевременното преработване на гроздето, веднага след неговото обиране не позволява каквото и да е изменение на неговите характеристики и състав. Самата сграда, която е оригинално архитектурно съчетание на изба и бутиков хотел, е проектирана и построена на стръмния южен склон над р. Дунав, като избените помещения за съхранение на виното при оптимална температура са разположени на два етажа под земята. В границите на лозовия масив са се намирали останки от древната римска крепост Бургозоне, дала името на лозаро-винарския комплекс. Множество части от керамични съдове, изкопани и намерени по време на засаждането и отглеждането на лозята могат да се видят в местния исторически музей. Крепостта се е намирала на древния път, свързвал Белград с Константинопол и е защитавала Римската Империя от набезите на варварите отвъд Дунава. От този период датират и намерените тук материални доказателства във вид на остатъци от делви и други керамични съдове, свързани с отглеждането на грозде и правенето на вино. (www.burgozone.bg)

Магурата – съвременната изба в древната пещера

Част от пещерата „Магурата” – Прилепната галерия, от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани места. Избата е оборудвана с най-съвременна техника за винопроизводството. Специалистите са установили, че районът около Рабишката могила по почвени и климатични условия се доближава до френската област Шампан и тук се произвежда най-доброто в България естествено пенливо вино по класическа технология. Виното се съхранява и бавно съзрява в дълбокото подземие на пещерата. Постоянната температура от 12C, тъмнината и постоянната влажност на въздуха създават условия за естествено шампанизиране – по традиционна бутилкова технология при тригодишно отлежаване. (www.magurawinery.bg)

Старовремските вина на „Боровица”

Изба „Боровица” е сгушена сред Белоградчишките скали в близост до едноименното село. Избата произвежда лимитирани партиди вина, които вече спечелиха както ценителите, така и редица награди. Част от лозята на изба „Боровица” са разположени под Белоградчишките скали и растат на уникалната пясъчно-камениста почва. Избата прави над 25 вида уникални вина.

„Логиката, че всяко лозе, всеки масив е различен тероар изразява философията на винарите от Боровица, които кръщават вината си остроумно – дали на бабата, която гледа дадено лозе, тъй като децата й са в големия град (и която влага огромния си ентусиазъм, който иначе сигурно би отделяла на внуците си) или на Енрике Иглесиас. Всяко от вината наистина идва с характера си и макар някои да са доста близки, други демонстрират космически разлики. Няма да ме разберете без да опитате (например) мерлото от серия Лез ами (Les Amis) и това от серията Great Terroirs под наименованието Пепър гардън (Pepper Garden). И всеки такъв дух, затворен в бутилка, идва в ограничени серии от 250 до 400 бутилки”, казва Илия Марков във vinoblog, след като е дегустирал уникалните вина на енолозите на "Боровица". Вината се произвеждат с минимална технологична намеса, като в червените не се добавят никакви сулфити, а в белите те са в миниатюрни количества. За избата може да се каже че са „занаятчийски производител”.  (www.winwines.net)
___________________________________________________________________________________________________________________
За рубриката е използвана информация от wineinbg.net, vinoblog.eu, severozapazenabg.com