Долината на Струма

12
Дни

Из земите на траките

12
Дни

Из земите на траките

Винена обиколка | 8 дни

 

Ден 1: София – Черногорово – Брестовица

Пристигане на летище София, дегустации в изба Нерагора и изба Тодорофф

 

След пристигане на летище София групата се отправя към село Черногорово, където се намира винарска изба Нерагора. Името на селото произлиза от „Черна гора“. Избата произвежда вино от собствени лозя, засадени на склонове, познати от древността като „Златните хълмове“ – там винаги са се отглеждали лозя.

Почвата е чиста, девствена и силна, всяка година хиляди щъркели долитат в района на Черногорово, за да свият гнездата си. Това са земите древните Траки – едни от първите в света, които произвеждат вино и се прекланят пред него. Орфически ритуали, Загреус и Дионис, песните на Орфей, героизмът на Спартак, божества, герои и поети, мистика и тайнство, вино, което се възприема като божествена напитка, мост към други светове… Това е наследството на Траките!

Следващата спирка по пътя на Траките е град Брестовица, където групата се настанява в комплекс „Тодорофф“, а след дегустацията на собствени вина е организирана вечеря. Винарска изба „Тодорофф“ е създадена през 1945 г. и е национализирана две години по-късно, Потомците на създателите й я получават обратно по време на реституцията в България, а сегашният собственик – г-н Иван Тодорофф, я купува от тях през 2001 г. Само за няколко месеца избата е преобразена и производството е възобновено през есента на същата година.

Винарска изба „Тодорофф“ е първата бутикова изба в България, като по този начин проправя път за нов стил на винопроизводство в страната.

 

Ден 2: Брестовица – Устина – Пловдив

Дегустация на вино в изба Юстина и разглеждане на забележителности в Пловдив

 

Сутринта групата отпътува за съседното село Устина, където се намира винарска изба „Юстина“.

Местоположението на избата не е случайно – пловдивският регион е сред  тези с особено богата история по отношение на винопроизводството. В района се носят множество легенди за Траките и виното им, обредите и мистичните им послания. Херодот описва местните Траки като враждебно племе с независим дух, нагърбило се с нелеката задача да опази храма на Дионис. Твърди се, че античната столица на Траките – Бесапара, се е намирала близо до днешна Устина.

Действително, началото на отглеждането на лозя и винопроизводството в района е сложено от Траките – те са считани и за най-добри винопроизводители. На Балканите вино се произвежда отпреди 5000 години, което е едно от доказателствата, че именно Траките са сред първите, които правят от гроздето вино. Първите лозя Траките донесли в днешна Южна България от Близкия изток. 

След сякаш миг е време за отпътуване към Пловдив – град с подчертан дух на античност.

Пловдив се оформил като истински град още през 12 в. Пр. Хр., като античните гръцки поети отдават заслугата за създаването му на митичния тракийски цар Евмолп, син на Хемус и Европа. Градът е построен върху три хълма (тепета), които по този начин били съединени – Небет тепе, Таксим тепе и Джамбаз тепе.

Много от съществените антични монументи на територията на античните Три Тепета са добре съхранени и до днес, а слоганът на Пловдив – „Древен и вечен“, говори достатъчно красноречиво за неговия дух.

 

Ден 3: Пловдив – Бачково – Пловдив

Посещение в Бачковския манастир и дегустация в изба Драгомир

 

Веднага след закуска групата се отправя към един от най-красивите и запомнящи се манастири в България – Бачковския, втори по големина в страната. Разположен е над долината на Чепеларска река в близост до село Бачково и на 30 км. от Пловдив. Удобният достъп го прави и вторият най-посещаван манастир в България.

Бачковският манастир „Успение Богородично“ е основан от видния византийски военачалник Григорий Бакуриани по времето на властването на Византийския Император Алексис I Комнин. Бакуриани бил приятел на Императора и негов наместник в района, където е построен манастирът. Брат му Абасий, съосновател на манастира, оказал значителна финансова подкрепа за сторителството, но за жалост не доживял завършването му.

В следобедните часове, по пътя обратно към Пловдив, групата гостува за дегустация на винарска изба „Драгомир“. Създаването на тази изба е плод на мечтата на двама български енолози – Константин Стоев и Наталия Гаджева, да затвърдят имиджа на българските вина като привлекателни, интересни, разнообразни и с качество неподвластно на времето. Основата за създаването на вината на „Драгомир“ се корени в опита на двамата специалисти и на нескончаемата им амбиция да експериментират. Общият обем произведено вино за година е около 60000 бутилки.

След дегустацията е предвидено свободно време из пешеходната зона на Пловдив.

 

Ден 4: Пловдив – Първомай – Могилово

Дегустации в изби Загрей и Мидалидаре

 

Сутринта след закуска групата се отправя в посока на град Първомай, като само на няколко километра преди града се разкрива гледка към хълмовете, на които е кацнала изба Загрей. Тя представлява модерен комплекс с напълно затворен цикъл на производство – от гроздето до бутилирането. Производствената база е оборудвана с най-съвременните инсталации за ферментация, което позволява оптимизация на всички процеси – винификация, стареене, стабилизация и бутилиране. Началото на отглеждането на собствени лозя започва през 1998 г., като в момента се стопанисват над 120 хектара лозови масиви. Отглежданите сортове за Мавруд, Каберне Совиньон, Сира и Мерло. Лозовите масиви са разположени в един от най-благоприятните региони в България – Пловдивското поле, което е част от Горнотракийската низина.

Дегустацията в Загрей се допълва от очарователните гледки към района на избата, след което групата се отправя към село Могилово, където се намира винарска изба Мидалидаре. Първата изба „Мидалидаре“ е построена през 2009 г. с амбицията тя да бутилира малки серии вино с подчерта характер – капацитетът й е бил само 120000 бутилки на година.

С напредването на времето дошъл и успехът на избата, поради което през 2011 г. била построена втора изба с капацитет 160000 бутилки на година. „Мидалидаре“ отглежда над 160 хектара лозя, всички в района на селото, като най-голямото разстояние от лозята до някоя от двете изби е не повече от 5 км. Виното на „Мидалидаре“ е единствено от собствени масиви, като климатът и характеристиките на почвата позволяват отглеждането на много широко разнообразие от винени сортове грозде. В същото време, технологията се съобразява с абсолютно всички изисквания за природосъобразно производство.

 

Ден 5: Могилово – Еленово – яз. Жребчево

Дегустация в изби „Едоардо Миролио“ и „Windy Hills“

 

След пълноценна почивка е време за нова порция висококачествени вина – веднага след закуска групата се отправя към винарска изба „Едоардо Миролио“, където с голям успех се произвеждат и пенливи вина.

Лозарството и винарството са традиционни за този район още от Тракийски времена. Много антични автори са възхвалявали Тракийското вино, а рецептите са предавани от баща на син в продължение на много поколения.

След задълбочен анализ на въздуха и почвите в микро-региона на село Еленово, Едоардо Миролио установява, че тероарът там е с уникални за България свойства и е еднакво подходящ за отглеждане както на бели, така и на червени сортове винено грозде. Някои от тези, които избата отглежда, са Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Каберне Фран, Пино Ноар, Шардоне, Мускат Отонел, Гевюрцтраминер, Совиньон Блан, Мавруд, Рубин, Мелник 55 и Букет.

Пътуването продължава с дегустация в изба „Windy Hills“, която се намира в средата на собствените си лозови масиви. Архитектурното решение създава усещане за уют, традиция и стил, зад които се крие модерното предприятие. Технологичните решения и оборудването са в резултат от сътрудничеството с водещи италиански компании и отговарят на всички световни стандарти. Производственият цикъл покрива всички етапи на винопроизводството – от първоначалната обработка на гроздето до артистичния вид на бутилираните вина. Управлението и контролът по качеството се извършват посредством модерна лаборатория.

След дегустацията групата отпътува към яз. Жребчево, в близост до който е предвидена нощувка в хотел „Аглика Палас“

 

Ден 6: язовир Жребчево – Казанлък – Скобелево – Старосел

Разглеждане на забележителности в Казанлък, посещение на розоварна, дегустация на вина в изба Старосел

 

Веднага след закуска групата се отправя към град Казанлък, където ще посети Музея на розата и Тракийска гробница.

Отглеждането на рози и в по-голяма степен производството на розово масло са днес визитната картичка на Казанлъшкия регион и българското земеделие. Още преди половин век културата на розопроизводството с цел извличане на розово масло е била позната като най-старата и чаровна индустрия в страната, но също така и като подчертаваща особеностите на този регион.

Казанлъшката Тракийска гробница, открита през 1944 г., представлява един от българските ЮНЕСКО обекти, като е включена в списъка на Световното историческо наследство през 1979 г. Тя се състои от проход, правоъгълно преддверие и кръгъл гроб. Заровените при погребението артефакти са били разграбени още в античността, но има някои златни, сребърни и глинени съдове, които са намерени при разкопките.

След посещението на Казанлък групата ще се запознае отблизо с производството на розово масло в една от модерните розоварни в региона – тази в село Скобелево.

Следващата спирка от обиколката е винарска изба и хотел „Старосел“. Технолозите и винарите на изба „Старосел“ са дали искра, която ще остави диря през годините и ще пренесе през вековете традицията на древните Траки, оставяйки в наследство изкуството на правенето и пиенето на вино.

Дегустацията е последвана от вечеря и нощувка в хотела на комлекса.

 

Ден 7: Старосел – Карлово – Копривщица

Посещение на Тракийска гробница в Старосел, дегустация в изба „Шато Копса“, разглеждане на забележителности в гр. Копривщица

 

Денят започва с посещение на Тракийска гробница в Старосел. Археологическите находки в селото свидетелстват за древни заселници отпреди 7-8 хиляди години. Съдейки по находките и направените анализи, още през 4 век пр. Хр. районът около Старосел е бил от особено значение за Тракийските владетели.

Следваща спирка – винарска изба „Шато Копса“, където е предвидена дегустация. Вдъхновена от семейната история и заряда на Розовата долина, традицията продължава и днес – следва се правилото хубавото вино да е произведено от старателно гледани лозя. През 1998 г. собственикът на избата Минко Минков започва да изкупува земи и стари лозови масиви, които да обработва за отглеждане на лозя и нови сортове грозде. Повечето  сортове са автоктонни – Червен Мускат, Мускат, Шардоне, Совиньон Блан, Мерло и Каберне Совиньон, всички отглеждани в полите на Балкана, в благите почви на Долината на розите.

След дегустацията се отправяме към Копривщица – един от най-характерните български градове, носещ и до днес духа и атмосферата на Възрождението от 19-ти век. Скътан в планинските дебри, градът изобилства на архитектурни паметници от възрожденските години – колекции етнографски богатства, стари оръжия, възрожденски творби, изкусни дърворезби, домашни тъкани и бродерии, народни носии и бижута. През 1876 г. именно в Копривщица е дадено началото на Априлското въстание срещу Османското владичество.

 

Ден 8: Копривщица – Панагюрище – София

Дегустация в изба „Румелия“ и трансфер до летище София

 

Първата спирка в последния ден от вълшебното пътуване е във винарска изба „Румелия“ намираща се в град Панагюрище, основана през 2006 г.

Един от най-съкровените символи на Панагюрище е Панагюрското златно съкровище , което представлява уникална колекция от находки от времето на Тракийската цивилизация. Тракийците са били известни като изкусни винопроизводители, а за това свидетелства и творчеството на Омир.

Избата следва утвърдените във времето похвати, които умело съчетава с модерни технологични решения, за да предложи собствен стил и изявен характер на вината си.

Избата разполага с производствени площи, подземни съдове, бутилираща линия, лаборатория, уютна дегустационна зала и уникална атмосфера, където гостите да се потопят в изкуството на винопроизводството. Общата площ на собствените лозови масиви е 54 хектара, а отглежданите сортове грозде са Мавруд, Мерло, Каберне Совиньон и Сира от червените и Мускат Отонел и Шардоне от белите.

След дегустацията се отправяме към София и в зависимост от полетното разписание е възможно да се отдели време за разходка из столицата на България или да се посети търговски център.

Не се отчайвайте – още много божествени обиколки Ви очакват!

България и Гърция: история, море и ароматни вина

19
Дни

X

ДЕН 1

Потегляне от София и посещаване на изба "Вила Юстина", намираща се в с.Устина. Посещаване на лозята, сред които бихте могли да се насладите на страхотни гледки, разходка в избата и дегустация на пет вина. Отпътуване за Брестовица и настаняване в шато "Тодорофф". Запознаване с избата и вечеря съпроводена от дегустация на пет вина.

Общо километри за деня - 160км.

X

ДЕН 2

Закуска. Отпътуване за Пловдив и обиколка на "стария град" включваща посещаване на: "Къща Хиндлиян", "Балабанова къща", античен римски театър, етнографски музей. Посещаване на изба "Драгомир" и дегустация на пет вина. Настаняване в хотел "Seven Hills" и вечеря в ресторант в Пловдив.

Общо километри за деня - 30км.

X

ДЕН 3

Закуска и отпътуване за изба "Загрей" (в близост до гр.Първомай). Посещаване на лозята и избата, след което дегустация на пет вина (изба посветена на производството на вино от типичния български сорт "мавруд"). Отправяне към изба "Мидалидаре" в с.Могилово (близо до Стара Загора), разходка из прекрасната материална база и дегустация на пет вина. Отпътуване за хотел "Армира" в Старозагорски бани и вечеря в хотела.

Общо километри за деня - 130км.

X

ДЕН 4

Закуска и потегляне за изба "Едоардо Миролио", намираща се в с.Еленово (близо до Нова Загора). Обиколка на избата и дегустация на седем вина, между които и пенливо. Следващата спирка е в изба "Ветровити хълмове". Разглеждане на избата и дегустация на пет вина. След дегустацията потегляне за хотел "Аглика палас", намиращ се в непосредствена близост до язовир Жребчево, и вечеря в хотела.

Общо километри за деня - 170км.

X

ДЕН 5

Закуска и заминаване за изба "Братанови" в гр.Харманли. Дегустация на шест вина в компанията на гостоприемните домакини. Следващата спирка е изба "Кастра Рубра" в с.Коларово. Обиколка на тази внушителна изба и дегустация на пет вина. Отпътуване за къща за гости "Дивата ферма" в с.Горно поле и вечеря приготвена изцяло от био продукти.

Общо километри за деня - 140км.

X

ДЕН 6

Закуска и отпътуване за с.Мезек и посещаване на едноименната средновековната крепост. Следва посещаване на изба "Катаржина", обиколка на огромната материална база и дегустация на шест вина. Следва посещение на една малка семейна изба като контраст с предходната - изба "Мезек". Разглеждане на избата и дегустация на четири вина. Потегляне към гр.Ивайловград и посещаване на античната римска вила "Вила Армира". След тази запомняща се забележителност отпътуване към гр.Момчилград и настаняване в хотел "Маказа" и вечеря.

Общо километри за деня - 210км.

X

ДЕН 7

Закуска и отпътуване за република Гърция и посещаване на изба "Biblia chora". Обиколка на избата и дегустация на пет вина. Посещение на древния град Филипи, след което отпътуване за хотел "Villa Nickolas", намираща се на брега на морето. Свободно време и вечеря.

Общо километри за деня - 280км.

X

ДЕН 8

Закуска и напът за България посещаване на изба "Wine art". Обиколка на избата и дегустация на пет вина. Следва пътуване до София през граничен пункт "Илинден". Пристигане в София и с това за съжаление приключване на пътешествието.

Общо километри за деня - 350км.  

 

 


 

 

Брой хора Цена на човек в двойна стая Доплащане за единично настаняване
4 2 498 лв. 251 лв.
5 2 240 лв.
6 2 068 лв.
7 1 946 лв.

В цените са включени:

- 7 нощувки с включени закуски и вечери в 5 български и 1 гръцки хотели;

- Дегустации в 11 изби в България и 2 в Гърция;

- Частен транспорт с климатизиран минибус;

- Професионален енолог придружаващ групата през целия период;

- Входни такси;

- Туристическа застраховка за периода на обиколката.

 

Цена на човек в двойна стая при използване на самостоятелен транспорт и без професионален енолог - 1310лв.

*Всички упоменати цени са валидни до 15-то число на месец май и след 15-то число на месец септември.

1. След заявка за организация на обиколка се изисква 30% авансово плащане (в рамките на 5 работни дни).

2. Останалите 70% следва да се платят не по- късно от 40 работни дни преди началната дата на обиколката.

3. При анулация направена до 40 работни дни преди началната дата се удържат 50% от авансовото плащане.

4. При анулация / непреведен остатък при по- малко от 40 работни дни преди началната дата, таксата е 100% от внесената авансова сума и обиколката се счита за анулирана.

Духът на Балкана

25
Дни

Ден 1: София 

Обиколка из забележителностите на града и вечеря с фолклорна програма

 

След пристигане на летище София, групата ще се настани в 4-звезден хотел в София. Предвижда се свободно време и пешеходна обиколка с екскурзовод из града.

Столицата на България, София, е един от трите най-стари града в Европа заедно с Рим и Атина. Градът, чийто слоган е „Расте, но не старее“, има уникална повече от седем-хилядолетна история, като първите заселници са се установили около топлите минерални извори, които сега са в централната градска част.

За София, който се намира на кръстопътя между Западна Европа и Азия, Балтийския регион и Егейско море, Римският император Константин Велики казва: „Сердика е моят Рим“ – античното име на града произтича от името на тракийското племе Серди.

През вековете София винаги е играл ключова роля в историята на българските земи като средоточие на икономически и транспортни интереси – градът е естествен център на транспортната мрежа, свързваща Изтока със Запада, страните на север от България с тези на юг от нея. София наистина е уникален град, който расте, но не старее, и има над седем хиляди годишна история.

 

Ден 2: София – с. Малча (Сърбия) – Ниш (Сърбия)

Дегустации в изби „Малча“ и „Живкович“; обиколка  на гр. Ниш

 

След закуска групата отпътува към винарска изба „Малча“ (Сърбия). Разположена в с. Малча на само няколко километра от гр. Ниш, част от транс-националния маршрут „По пътя на Римските Императори“, още от 1903 г. изба „Малча“ пресъздава уникалния синтез от няколковековното съществуване на римските винени пътища, които са кръстосвали тези земи, за да се слеят в една необичайно красива приказка. Във винарни, разполагащи с четири различни стила и технологии на винопроизводство – немска, римска, сръбска и съвременна, избата произвежда качествени вина с отличителен характер от автоктонни и чужди сортове.

След дегустация на вина от различните винарни на избата е предвиден обяд на свободна консумация.

След обяда групата се отправя към гр. Ниш, където ще се настани в хотел „Zen”, и след кратка почивка се събира за пешеходна обиколка с гид в историческия център на града.

Основан през III в. пр Хр., Ниш е един от най-старите градове на Балканите, наричан “Портата между Изтока и Запада”. От древни времена градът е бил пресечна точка на големите търговски пътища. Интересни забележителности са площадът на Освобождението, Паметникът на освободителите, сградата на Кметството, построена за седалище на Народната банка; Националният театър; Турската крепост от 18 век, дворецът "Бановина", седалище на Нишкия университет.

Програмата за деня ще приключи в домашна обстановка в компанията на изключително любезните домакини от изба „Живкович“. След обиколка на избата и дегустация на великолепните вина и ракии, групата ще се наслади на вкусни домашни ястия, приготвени по стари семейни рецепти и ще опита от прочутата лековита билкова ракия Santé.

Дали уникалната билкова ракия Santé, носител на множество междунаордни награди, дали някои от нашите първокачествени плодови ракии, или някое от нашите вина - това е изба „Живкович“!

 

Ден 3: Ниш – с. Долна Каменица – Княжевац

Посещение на църква „св. Богородица“; посещение на цех за кожени изделия; дегустация на вина от изби „Исаков“ и „Урошевич“; посещение на изба „Йович“ и дегустация; фолклорна програма 

 

Един от най-наситените откъм емоции дни. В сутрешните часове групата отпътува към с. Долна Каменица, на около 50 км. от Ниш, където се намира средновековната църква „св. Богородица“.

Много хора са изследвали тази църква. Има много интерпретации и не можем да определим точно коя от тях е вярна. Счита се , че църквата е построена от великия владетел Лазар Бранкович (Михайло Анджелович), който е властвал в тази област през XIV век. През 1985 г., църквата е обявена за Паметник на културата.

В непосредствена близост до църквата се помещава туристически информационен център и цех за кожени изделия, който произвежда по лиценз на марката MENNER. Там посетителите могат да се запознаят с процеса по обработка на кожа, както и да закупят готови продукти.

След посещение на цеха групата се отправя към “Klub JB”- един от емблематичните творчески центрове на гр. Княжевац. Там, след представяне и дегустация на вина и ракии от изби „Исаков“ и „Урошевич“, ще се насладим на местни гозби, комплимент от DivineRoutes.

След прекрасния обяд в „Klub JB“ предстои настаняване в етно комплекс „Торлаци“, на около 10 минути от Княжевац. „Торлаци“ се намира в полите на Стара планина, до село „Йелашница“.

След настаняване и почивка се отправяме към винарска изба „Йович“, където ще дегустираме чудно пивки вина от местни сортове.

На 10 километра от Княжевац и недалеч от разкопките на римската крепост Тимакум минус в село Равна, където безспорно е доказано, че лозя са отглеждани от древни времена, се намира село Потрканье, където е винарната на семейство Йович. На обща площ от 15 хектара стопаните грижливо отглеждат сортовете грозде Вранок, Каберне, Совиньон, Мускат Хамбург, Шардоне, Рай Ризлинг и Совиньон Блан. В модерна и съвременно оборудвана изба се прилага традиционният метод за винопроизводство, като настоящият маскимален годишен обем е 130000 литра, а са предвидени разширяване и оборудване за производство и зреене на допълнителни 50000 литра.

Този богат на изживявания ден ще приключи с вечеря и запленяваща музикална програма в етно-комплекс „Торлаци“.

 

Ден 4: Княжевац – Видин (България)

Посещение на изба „Две тополи“ и дегустация; посещение на крепост „Баба Вида“; представление на Симфониета Видин и дегустация на вина от изби от региона; свободно време

 

След заслужена почивка и закуска, групата отпътува към граничен пункт, за да премине на българска територия и да продължи към гр. Видин – едно от очарованията на Дунав. По път за Видин е предвидено посещение на винарска изба „Двете тополи“ в с. Неговановци и дегустация.

 „Двете тополи“ е най-новата и модерна винарска изба във Видинска област. Винарната е на дълбочина 5.40 м, където температурата е постоянна. Долу се намират съдовете, над 400 бъчви с капацитет над 250000 литра. В непосредствена близост до избата са собствените лозя – Мерло, Каберне, Гъмза.

Пътуването продължава към Видин, където, след настаняване в хотел „Ана-Кристина“и свободно време, е предвидено посещение на крепостта „Баба Вида“. След обиколка на крепостта, групата ще бъде посрещната от Симфониетата на Видин, а под нейния музикален съпровод ще се проведе дегустация на вина от различни винарски изби от региона на Видин. 

 

Ден 5: Видин – с. Градец – Белоградчик

Посещение на изби „Шато де Вал“ и „Магура“ и дегустация; посещение на пещера Магурата

 

„Шато де Вал ” е основана през 1998 г. от г-н Вал Марков с амбицията да възобнови традицията на видинския регион и възвърне отдавна забравеното качествено и уникално вино. Избата произвежда висококачествени натурални червени и бели вина, а гордостта й се нарича ГРАНД КЛАРЕТ – червено купажно вино. „Шато де Вал“ произвежда също : Каберне Совиньон , Мерло, Самоток, Сира, Каберне Фран, Шардоне, Совиньон Блан,Ризлинг, Вионие. Всички вина на избата са произведени в традиционен стил (натурално производство на грозде), задължително ферментирали и отлежали в американски, френски и български дъбови бъчви.

Пътуването продължава към пещера Магурата и винарска изба „Магура“.

Пещера Магурата е една от най-посещаваните забележителности в България. Разположена е на около 18 km северозападно от град Белоградчик и на 180 км. от София. Магурата е най-значимата за прилепите пещера в цяла Северозападна България. Целогодишно се обитава от общо 8 вида, всички приоритетни за опазване в целя Европа.

Всички зали са свързани чрез галерии и пещерни тунели, има много сталактити, сталагмити и сталактони, а в Триумфална зала има малко езеро. В Магурата има постоянна температура от 12 °C. Общата дължина на галериите ѝ е 2500 m.

Красивото изживяване от пещерата продължава в една от галериите й – там именно отлежават естествените пенливи вина на винарска изба „Магура“.

Винарска изба „Магура“ е създадена през 1967 година в село Рабиша. Намира се в едно от най-загадъчните и красиви кътчета в България, между река Дунав и червените пясъчни скали на град Белоградчик и природния феномен пещерата „Магурата“. Идеята за създаването й е породена от потребностите на вътрешния и международния пазар от висококачествени вина и шампанско. Галерия „Прилепите“, която е част от пещерата, от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани вина.

Дегустациите се провеждат в уникална обстановка – в галерия „Прилепите“ на пещера Магурата. Дълбоко в недрата на пещерата, под монотонния звук на действащия сталактит, където отлежават бутилките с естествено пенливо вино и стареят отбрани вина, виненият гид на избата разказва историята на винарната и организира „пътешествие“ през различните винени стилове, застъпени в селекцията на избата.

След настаняване в комплекс „Хан Мадона“ и кратка почивка, денят ще завърши с богата вечеря с местни торлашки специалитети и пивки вина.

 

Ден 6: Белоградчик

Посещение на Белоградчишката крепост; посещение на винарска изба „Боровица“, кратък курс и дегустация; свободно време с възможност за разходка с велосипеди до пещера „Венеца“

 

Утрото на 6-ия ден предлага разходка из Белоградчишката крепост, построена в периода І - ІІІ век сл. Хр. сред самите Белоградчишки скали – забележителен природен феномен, извайван в продължение на повече от 200 млн. години.

Крепостта съществува от римско време. През І - ІІІ век сл. Хр. римляните построили пътища в новите провинции на империята на Балканския полуостров, както и крепости, за да ги охраняват. Задачата на Белоградчишката крепост била да контролирала пътя от град Рациария (в близост до днешното село Арчар в района на Видин). Римляните построили най-високата част на крепостта, наречена Цитаделата.

Посещението във винарска изба „Боровица“ ще отвори широко вратите към познанието за виното – след беседа и дегустация на 3-4 вида вино, заниманията ще са насочени към разпознаване на аромати и различни видове вина.

Сгушена сред Белоградчишките скали и намираща се в близост до едноименното село, винарска изба „Боровица” е ориентирана предимно към създаването на сравнително ограничени партиди вина  с изявен характер и носещи спецификата на тероара, а Северозападна България е регион, който предлага добри възможности за получаване на грозде и вино с отличителни характеристики.

Свободно време или вело-разходка до пещера „Венеца“

Северозападна България пази едно вълшебно подземно царство -  пещера „Венеца“. Посетителите ѝ я описват като най-красивата, най-цветната, най-магичната пещера по нашите земи.

Пещера „Венеца” е открита през 1970 г. вследствие на взрив в действащата по това време кариера. През следващата година е проучена и картирана от пещерен клуб „Бел прилеп” към туристическо дружество „Белоградчишки скали”. … И така до лятото на 2015 г., когато приказният подземен свят на Северозапада е облагороден и отворен за посещения. 

 

Ден 7: Белоградчик – Чипровци

 

На този ден групата се отправя към гр.Чипровци, придобил известност през времето с неповторимите ръчно тъкани Чипровски килими, които са част от световното нематериално културно наследство на UNESCO. Първите сведения за производството им датират от началото XVIIв. При направата на тези килими се използват само естествени багрила (като от началото на XXв. се въвеждат и химическите бои), а изобразените орнаменти и фигури са напълно еднакви и от двете страни.

Първа спирка е очарователният Чипровски манастир.

Манастирът е построен от българските католици през X в. и за периода на своето съществуване е разрушаван и възстановяван многократно (в летописите на манастира са отбелязани шест пожара и разрушения). В началото на XVIIIв. в Чипровския манастир се заселват православни монаси и го преустройват по изискванията на своя обред. Историята на тази света обител е изпълнена със съзидание, трагични моменти и героичност.

След свободно време за разходка и опознаване на малкото градче има възможност групата да се докосне до тъкането на Чипровски килим, както и да се наслади на прекрасните ястия, поднесени от любезните домакини.

 

Ден 8: Чипровци – София

 

За съжаление, това е последният ден от вълнуващото пътуване, в който групата се отправя обратно към София.

 
Брой пътуващи Цена на човек в двойна стая Доплащане за единична стая
6 1,499 Euro 75 Euro
7 1,376 Euro
9 1,249 Euro
11 1,145 Euro
15 1,025 Euro
17 979 Euro

Цената включва:

- 7 нощувки на полупансион (HB) в хотели и традиционни места за настаняване в България и Сърбия;

- Винени дегустации в 4 изби в България и в 5 изби в Сърбия;

- Две допълнителни събития с дегустация на вина от повече изби - едно в Сърбия и едно в България;

- Модерен климатизиран транспорт, съобразен с размера на групата;

- Професионален водач и местни гидове за целия период на пътуването;

- Входни такси (където е приложимо);

- Туристическа застраховка за целия период на пътуването.

 

Посочените цени не включват самолетен билет!

 

Моля, не се колебайте да се свържете с нас при запитвания за по-големи групи или други въпроси!

Мистичните Родопи

42
Дни

Мистичните Родопи

Велосипеден тур/ 11 дни

 

Ден 1: летище София - София

Трансфер от летището до хотел 3*; разглеждане на забележителности в София

 

След пристигане на летище София, групата ще се настани в 3-звезден хотел в София. Предвижда се свободно време и пешеходна обиколка с екскурзовод из града.

Столицата на България, София, е един от трите най-стари града в Европа заедно с Рим и Атина. Градът, чийто слоган е „Расте, но не старее“, има уникална повече от седем-хилядолетна история, като първите заселници са се установили около топлите минерални извори, които сега са в централната градска част.

За София, която се намира на кръстопътя между Западна Европа и Азия, Балтийския регион и Егейско море, Римският император Константин Велики казва: „Сердика е моят Рим“ – античното име на града произтича от името на тракийското племе Серди.

През вековете София винаги е играл ключова роля в историята на българските земи като средоточие на икономически и транспортни интереси – градът е естествен център на транспортната мрежа, свързваща Изтока със Запада, страните на север от България с тези на юг от нея. София наистина е уникален град, който расте, но не старее, и има над седем хиляди годишна история.

 

Ден 2: София – Рилски манастир – Ковачевица

Трансфер София – Рилски манастир – Ковачевица, разглеждане на забележителности

 

След закуска групата се отправя към Рилския манастир – една от най-запомнящите се забележителности в България. Създаден през Х век от монах Йоан, по-късно провъзгласен за светец-закрилник на България, и неговите ученици. Йоан Рилски, познат в България като Иван Рилски, е издигнат до светец от признателния християнски български народ в знак на почит към делата му. Живял по времето на управлението на могъщите български царе Борис I, Симеон и Петър I. Понастоящем мощите му му се съхраняват в основната църква на манастира „Рождество Богородично“.

Рилският манастир е културен и духовен център, съхранил българската вяра през годините. Манастирът винаги е бил източник на просветление, варя и надежда за българския дух и се е превърнал в крепост на българската национална идентичност и култура през периода на Византийско робство.

Гордо извисяваща се в средата на манастирския комплекс е каменната кула, построена от местния феодал Хрелю Драговола през 1334-1335 г. Той построил пететажната защитна стена, завършена с параклиса „Преображение Господне“, фрагменти от чиито стенописи са запазени и могат да се видят и днес.

След посещението в Рилския манастир, групата ще обядва в района, след което се отправя към Ковачевица, откъдето на следващия ден започва велосипедният преход.

Ковачевица е разположена по поречието на река Канина и е обградена от Дъбрашките възвишения в югозападната част на Родопите. Дори и днес почти всички къщи в Ковачевица са изградени от камък, в това число и покривите, а само подовете на последните етажи са дървени. Ковачевица е едно от най-известните и красиви български села, като е едновременно исторически и архитектурен резерват. 

 

Ден 3: Ковачевица – Сърница

Велосипеден преход Ковачевица – Сухия чарк – Беслет – вр. Ранча - Сърница

 

Денят започва с инструкции по безопасност и указания за групово придвижване с велосипеди в планината.

Беслет е един от най-старите и обширни горски масиви в Дъбраш (Дъбрашкия дял на Родопите), като край него минава пътят за Велинград и Сърница, а в местността Сухия чарк и този за Ковачевица. Връх Беслет (1983 м.) е с формата на гърбица широка около 80 м. и дълга около 300 м., ориентирана от югозапад на североизток. Легендата твърди, че името му произлиза от безкрайните вековни борови гори, където човек се губи „без следа“.

 

Ден 4: яз. Доспат западен бряг – яз. Доспат източен бряг

Велосипеден преход от западния бряг до източния бряг на яз. Доспат

 

Този етап разкрива прелестта на язовир Доспат. Преходът започва на западния бряг и завършва на източния бряг на язовира, където групата ще пренощува в къмпинг.

Природа, която завладява за цял живот – това е усещането при гледките около високопланинския язовир Доспат. В близост до малкото планинско градче Доспат се извисяват вековни иглолистни гори, а любителите на романтични изживявания могат да избират измежду стотици местенца около язовира, кое от кое по-хубаво. Запленени от красотата на река Доспатска, някои възкликват ентусиазирано: „Няма друго такова място – с толкова чист въздух, с толкова меки и плавни извивки на планината!“. Други просто ахват: „О, Боже!“

Наистина изглежда, че природата е дарила това място с всичко – чудесна дестинация за семейна почивка!             

Язовир Доспат е язовир на река Доспат в Западните Родопи. Разположен на 1200 м. надморска височина, площта му от 18,3 кв. км. го поставя сред най-големите язовири в България. В него могат да се ловят различни видове риба, сред които шаран, пъстърва, главуш, костур, червеноперка и платика. Язовирът е дълъг около 19 км. и широк около 3 км., разположен в посока северозапад-югоизток. Край северозападния му бряг преминава живописният път, свързващ градовете Доспат и Сърница.

 

Ден 5: Язовир Доспат – Буйново

Велосипеден преход от източния бряг на яз. Доспат до Буйново

 

Етапът между яз. Доспат и Буйново е пълен със спускания и изкачвания, а по маршрута между началната и крайната точка групата ще премине през планинските села Барутин и Чавдар.

Селището Барутин е основано в антични времена, а името му – Барутин, произлиза от славянската дума „бар“, която означава „много влажно място“ . Във и около селото изобилства глината, от която е направена и стената на язовир Доспат. 

Селото се намира на само два километра от границата с Гърция и попада в историческата географска зона Рупчос. Различни археологически находки – монети, инструменти и посуда, недвусмислено показват, че селото и земите около него са били обитавани от Траките още през Бронзовата епоха около 1000 год. пр. Хр. 

Населението на село Чавдар е съставено основно от български мюсюлмани, наричани „помаци“. То е по-известно с граничния си пункт „Чавдар“, близо до който е и така нареченото „сито“ – вълнообразна част от границата, която е погнала множество престъпници, напуснали България, да бъдат заловени при опитите си да се завърнат в страната. 

 

Ден 6: Буйново – Ягодина - Триград

Велосипеден преход Буйново – Ягодина – Триград

 

Преходът започва от Буйново към село Ягодина, където е предвидена пауза за обяд, след което групата ще се качи с джипове до връх Св. Илия – най-високият връх в околността. Оттам, след наслаждаване на великолепните гледки, преходът с велосипеди ще продължи към Триград.

Триград се намира в Западните Родопи, като до селото се достига по необикновено красив път – каменните зъбери на ждрелото се извисяват като отвесни стени над него. Къщите на селото са кацнали на скалистите склонове, заобиколени от огромни скални масиви.

Триград е известен с множеството археологически находки, античните пещерни жилища и гробищата, които свидетелстват за многовековната старинност на селището. От 150-те пещери в района, 7 са били обитавани от праисторически хора.

Тук именно се заражда и легендата за Орфей. Тя гласи, че когато той засвирел, вятърът заигравал, а птиците започвали да танцуват. Орфеевите празници днес привличат много посетители от страната и чужбина. Те започват през месец юли с вековната традиция кукери да обикалят селото, за да прогонват злите духове.

 

Ден 7: Триград – Ягодинска пещера – пещера Дяволското гърло - Триград

Посещение на пещерите Ягодинска и Дяволското гърло, по избор колоездене до село Кестен и обратно

 

Денят преминава основно в развлечение и разглеждане на забележителностите около Триград. Предвидени са посещения на най-популярните пещери в района – Ягодинска и Дяволското гърло. След завръщане в Триград, им възможност за кратка велосипедна обиколка до село Кестен и обратно.

Селото е обградено от красива тревиста и храстовидна вечнозелена растителност, а природата тук е особено красива през пролетта и лятото. В близост до селото се намират красивите скални образувания Сасипата чука, Фатматски камък, пещерите Кестенска и Форговска дупка и множество други природни забележителности.

Ягодинска пещера е най-дългата пещера в Родопите трета по дължина в България. Формирана в Протерозойския период, пещерата има три основни и две междинни нива. В пещерата има „сватбена зала“, където действително са сключвани граждански бракове. Постоянната годишна температура в пещерата е 6 градуса по Целзий, а влажността – около 85-90%.

 

Ден 8: Триград – Гела – Стикал – Солища – Широка лъка

Велосипеден преход от Гела през Стикал и Солища до Широка лъка

 

Денят започва с трансфер с бус до село Гела, откъдето започва велосипедният преход.

Местността Мурсалица над родопското село Мъгла е считана за едно от чудесата на Родопите – там расте известният мурсалски чай. Легендата твърди, че Дионис сам избрал мястото, на което да расте този чудодеен чай, за който учените казват, че съдържа множество безценни за човешкия организъм вещества. Куриозна подробност е, че американски и руски астронавти го включват в диетата си по време на подготовка за мисии в Космоса.

Село Гела е разположено в централни Родопи на около 1500 м. надморска височина в подножите на най-внушителните родопски върхове – Перелик (2191 м.) и Турлата (1825 м.). Наричано „долина на чанове и песни“, освен че е още едно изключително живописно кътче от Родопите, Гела е постоянен и вековен източник на митове и факти. Според много хора селото предава жизнена енергия, която изпълва телата и душите на гостите му. Гела има над 3300 години история и, както повечето други населени места из Родопите, е било създадено от Траките, за което свидетелстват множеството антични монументи и артефакти в района. Село Гела не изменя на родопската традиция да посреща гостите си с чудно вкусни ястия, вълшебна народна музика и магическа атмосфера.

След посещението на великолепното село Гела, походът продължава през селата Стикал и Солища, за да приключи в Широка лъка – емблематично място, където оживяват най-съкровените български фолклорни традиции. Широка лъка се намира на само 5 км. от един от най-известните ски-курорти в България – Пампорово, а негов символ са красивите му къщи, накацали от двете страни на реката. Всяко семейство в Широка лъка е свързано с родопската музика – най-типичният инструмент е родопската гайда. Някои от най-въодушевяващите атракции са кукерските фестивали в началото на март и фолклорните събори.

 

Ден 9: Широка лъка – вр. Мечи чал - Чудните мостове – хижа Кабата – Орехово – Пловдив

Велосипеден преход от вр. Мечи чал през Чудните мостове и хижа Кабата до Орехово

 

В последния ден от колоезденето групата ще пропътува разстоянието от Широка лъка до вр. Мечи чал с бус, а оттам ще започне велосипедният преход, който се спуска покрай природния феномен „Чудните мостове“. В този последен етап преобладава спускането, което създава предпоставки аз една наистина лежерна вело-разходка.

Спускането от върха преминава край местностите Мечо гробе, Глухите камъни и стига до хижа Каменните мостове и природния феномен „Чудните мостове“ – уникална по рода си композиция от скални образувания в Западните Родопи. Разположена е в карстовата долина Еркюприя в подножието на връх Голям Персенк. Това чудо на природата е формирано от срутването на пещери преди хиляди години. Посещението е съпроводено с разходка по внушителните мраморни мостове и завършва с неизменната традиция за написване на имената на посетителите с въглен под най-големия от тях.

След кратка почивка походът продължава обратно към хижа „Каменните мостове“, след това към хижа „Кабата“, за да достигне крайната си точка – село Орехово. Оттам групата ще отпътува към Пловдив – вторият по големина град в България. В зависимост от графика, по пътя за Пловдив са възможни посещения на средновековната „Асенова крепост“ и на един от най-впечатляващите български манастири – Бачковския.

През следващия ден групата ще „изследва“ Пловдив и неговите скрити богатства.

 

 

Ден 10: Пловдив

Разглеждане на забележителности и свободно време из гр. Пловдив

 

Градът е много популярна дестинация за български и чуждестранни посетители, като особено интересни са забележителностите от Римската епоха, някои от които са изключително добре съхранени. Дори и днес Римският амфитеатър приема множество концерти и спектакли, а слоганът на града - „Древен и вечен“, говори достатъчно за атмосферата, на която ще се насладят гостите.

 

Ден 11: Пловдив – летище София

Трансфер от гр. Пловдив до летище София

 

Това е и краят на емоционалното и пълно с незабравими пейзажи пътуване. Ранна закуска и отпътуване към летище София.

Пакетът включва следните услуги:

 

-             10 нощувки със закуска в София, Ковачевица, Сърница, еко-къмпинг Доспат, Буйново, Триград (2), Мъгла, Широка лъка и Пловдив;

-             8 вечери с включени 1 алкохолна и 1 безалкохолна напитка;

-             1 вечеря с фолклорна програма (гайдар и певец) в традиционен ресторант в Широка лъка;

-             1 вечеря с фолклорна програма в гр. Пловдив;

-             8 обеда според програмата;

-             Входни билети и такси според програмата: Рилски манастир, пещери Ягодинска и Дяволското гърло, Бачковски манастир, Римски театър, Етнографски музей Пловдив;

-             Трансфер от с. Ягодина до вр. Св. Илия с ATV;

-             Наем на велосипед за целия престой/преход;

-             Англоговорящ/ водач за целия велосипеден преход;

-             Транспортни услуги с климатизирано превозно средство и багажник за велосипеди за целия престой.

Добре е да знаете:

-             Ако не разполагате с екипировка за колоездене, като напр. каска, протектори и други, ще можете да закупите такива след пристигането си – молим да ни информирате предварително;

-             Българската национална валута е ЛЕВ (BGN), който е „вързан“ за Евро-то при курс 1 EUR  - 1,95583 BGN. Поради значително по-ниския разменен курс, Ви съветваме да не сменяте валута на летището. Можете да изтеглите местна валута от всеки банкомат или да купите такава в препоръчани от нас обменни бюра;

-             Обичайно времето в България през лятото е сухо и горещо;

-             Българите са гостоприемни и толерантни към различни религии; 

За нас

Divine Routes са Николай и Евгени. Водени от идеята да покажат България такава, каквато е - извън комерсиалността. Древна земя, люлка на цивилизацията!

Абонирай се за новини

Следвайте ни

За повече информация може да се свържете с нас и чрез социалните мрежи. Ще правим всичко възможно да ви държим в течение на всичко случващо се с и около нас!